Naast het algemene tijdschrift van Natuurpunt, ontvangen de leden ook De Karekiet: het afdelingstijdschrift. Zo blijf je op de hoogte van wat er reilt en zeilt in onze afdeling. In de Karekiet vind je informatie in verband met de activiteiten, verslagen van uitstappen, speciale waarnemingen. De verschijningsdata zijn: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1oktober. Artikels zijn welkom bij Paul De Haes tot 6 weken voor de verschijningsdatum.

Leden van andere afdelingen die graag ons tijdschrift ontvangen, betalen 6 euro per jaar op het afdelingsrekeningnummer BE84 8802 9892 6159 Natuurpunt afdeling De Wielewaal, Leo Vaes, met vermelding "Karekiet 2019"

 

Registreer op de voorpagina en je krijgt de FLITS vanaf dan toegenstuurd.
Hieronder allicht een oud voorbeeld van onze Flits

FlitsBanner

Natuur.Zandhoven.Flits 1

 

12 november 2008

 

lijn

 

Welkom bij deze eerste nieuwsflits van Natuurpunt afdeling Wielewaal, Kern Zandhoven. Op regelmatige tijdstippen zullen we de geïnteresseerde Natuurpunt leden van groot Zandhoven via deze weg kort inlichten over de activiteiten van de nabije toekomst of over interessante weetjes over onze gebieden of de natuur vlakbij ons.

Deze nieuwsflits komt als aanvulling op het veel uitgebreidere afdelingstijdschrift De Karekiet, dat wij allen ontvangen in onze brievenbus.

We wensen jullie alvast veel leesgenot!

 

· Dag van de natuur

· Klimaatavond

· Voorbije activiteiten

 

Doe mee: dag van de natuur!

Op 16 november steken duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen voor de dertigste Dag van de Natuur, de jaarlijkse doe-dag in de natuur. Dit jaar staat de Dag van de Natuur op verschillende plaatsen in het teken van het bos, zo ook in Zandhoven!

Samen met plaatselijke jeugdverenigingen uit zowel Zandhoven als Vorselaar wordt er gewerkt in het natuurgebied Lovenhoek. We gaan de strijd aan tegen Amerikaanse vogelkers, een agressieve exoot die door zijn gifstoffen en snelle verspreiding een probleem vormt voor de inheemse soorten.

Door de samenwerking van Natuurpunt vrijwilligers, de Natuurpunt Werkploeg en verschillende jeugdverenigingen wordt het een leuke activiteit met op het einde van de dag duidelijke resultaten van het geleverde werk.

 

Uil

Het werk is gevarieerd en zal bestaan uit het afzagen, insmeren, verslepen, verhakselen,… van de struiken. Tevens vernieuwen we een stuk wandelpad, m.a.w. voor elk wat wils!

Neem alvast werkhandschoenen en stevig schoeisel mee. Wij zullen zorgen voor het middageten en drank. Bij regenweer kunnen we schuilen in onze stal.

In de namiddag krijgen we trouwens het gezelschap van Natuurpunt-Peter Pol Goossens.

 

Om 16 u vindt ook de onthulling plaats van het nieuwe erfgoedbord dat de gemeente Vorselaar ism VVV, Heemkundige Kring en Natuurpunt plaatst op Lovenhoek.

 

Surf naar www.natuurpunt.be/dagvandenatuur voor meer info.

 

Waar? Aan de kapel op Lovenhoek (graag met de fiets!)

Wanneer? Zondag 16 november 2008 van 9 tot 17 uur. Iedereen vanaf 13 jaar die mee de handen uit de mouwen wil steken is erg welkom, ook voor een halve dag of enkele uren.

Contactpersoon? Graag vooraf inschrijven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., GSM 0494 26 94 16.

 

Klimaatavond

Het klimaat verandert, daar is iedereen het ondertussen over eens. Hoe groot die veranderingen wel zijn en welke oorzaken er nu juist aan ten grondslag liggen, staat nog meer ter discussie. De klimaatverandering is een hot item op vele agenda’s vandaag de dag, en alom in de media aanwezig. Op vrijdag 12 december organiseert Natuurpunt Kern Zandhoven een infoavond over één van de aspecten die minder bekend zijn, namelijk de impact van de klimaatverandering op de natuur. Naast een algemeen overzicht van het “wat” en “waarom”, belichten we fenomenen als migratie van plant en dier, tijdsverschuivingen bij vogeltrek tot vragen als: kunnen we de natuur helpen om zich hiertegen te wapenen.

Maar ook de moeilijke discussie rond mogelijke oplossingen ter vermindering van de CO2-uitstoot gaan we niet uit de weg.

 

Klimaatavond

Gemeentehuis Zandhoven, anno 2050…

 

Waar? Afspanning St.-Christoffel, De Linden 1, Zandhoven.

Wanneer? Vrijdag 12 december 2008 om 20 uur. Duur: 2 uur 30 minuten

Contactpersoon? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., GSM 0479297228

 

 

 

 

 

Voorbije activiteiten

Op zondag 21 september hadden we onze eerste Ledendag. De bedoeling hiervan was onze lokale leden eens in de watten te leggen. Een 35-tal leden waren van de partij aan de parochiezaal van Viersel en brachten een schitterend nazomers weertje mee. We trakteerden hen op een fikse wandeling doorheen het Viersels Gebroekt en aansluitend op koffie en gebak – of een verkwikkende Gageleer.

De kleinsten onder ons maakten ook nog lekkere soep met de groenten van de dag. Kortom een leuke namiddag, en een geslaagde start van een nieuwe traditie!

 

Zondag 12 oktober stond een Paddenstoelenwandeling in de Lovenhoek op het programma. Een 50-tal enthousiastelingen - waaronder zeker een aantal jonge natuurgidsen in spé - trotseerden het vroege zondagse uur en aanvankelijk mistige weer. We werden deskundig op sleeptouw genomen door 2 begenadigde gidsen. We hadden geluk, want de paddenstoelen waren in grote getale aanwezig, in alle geuren – jawel ook stinkzwammen – en kleuren. Er was zoveel te zien in het bos dat het middag was voor we er erg in hadden en we voldaan huiswaarts richting koffiekoeken konden trekken!

 

paddestoelen1paddestoelen2

 

lijn