1. Help! Ik heb een gewonde vogel gevonden, wat nu?

Voor gewonde vogels en dieren in het algemeen hebben we een goede hulp aan de VOC’s (Vogelopvangcentra’s). De dichtstbijzijnde vind je in Herenthout. Op hun website geven ze je alvast goede richtlijnen wat je kan doen: VOC Neteland. Spreekt voor zich dat je ook bij je dichtst bij zijnde dierenarts terecht kan.

2. Ik ken niets van vogels, mag ik dan mee op jullie uitstappen?

Zo goed als al onze uitstappen zijn laagdrempelig, dus voor iedereen geschikt. Of je nu al wat van vogels kent of (nog) niet, enthousiasme en liefde voor natuur zijn het belangrijkste. Bovendien richten we ook regelmatig cursussen met praktijkwandelingen in om je kennis wat bij te schaven. Meedoen dus!

3. Kan ik bij jullie ook nestkastjes kopen?

We hebben wel nestkastacties voor bepaalde soorten (zie bij Projecten), waar we altijd wel wat helpende handen bij kunnen gebruiken. Nestkasten verkopen doen we echter vooralsnog niet. Je kan wel op de website van de Natuurpuntwinkel een breed assortiment nestkastjes en vogelvoeder middelen bestellen. Meer info: winkel.natuurpunt.be

4. Ik heb een foto van een vogel maar weet niet welke soort het is.

Probeer de soort zelf eens op te zoeken in een vogelgids. Oefening baart kunst. Kom je er echt niet uit, kan je foto invoeren op de website www.waarnemingen.be met als opgave “vogel onbekend”. Als je daar dan je vogel aan koppelt, is de kans groot dat de beheerder van de Waarnemingen van de regio waarin je de foto nam, je verder helpt met de juiste soort. Bij deze trouwens een oproep om sowieso alle vogelwaarnemingen in te geven op de website www.waarnemingen.be! Daar halen we belangrijke gegevens uit dankzij de hulp van vele vrijwillige medewerkers.

5. Hoe kan ik mijn tuin meer vogelvriendelijk maken?

Alles hangt natuurlijk af van omgeving, grootte, inrichting … veel verschillende parameters. Maar met eenvoudige ingrepen als enkele vogelbosjes die je kan bestellen via de Behaag Natuurlijk-actie in je gemeente kom je al een eind. Verder loont het vaak meer om soortbeschermingsprogramma’s te ondersteunen die over grotere gebieden gaan dan enkel jou tuin. Vogels vliegen immers weg. Kijk gerust onder Projecten wat we zoal allemaal doen en waar je bij kan helpen. Of kom natuurlijk eens wat persoonlijke tips uitwisselen op onze vele activiteiten.

6. Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie activiteiten?

De beste manier is om regelmatig naar de Agenda te komen kijken op deze website. Die wordt normaal gezien elke twee maand aangevuld (dus dagelijks controleren hoeft niet!). Daarnaast vind je als Natuurpunt lid natuurlijk ook een bredere activiteiten agenda in het tijdschrift van je afdeling.

7. Hebben jullie ook acties of activiteiten voor kinderen?

Zie bij punt 2. Kinderen zijn onze toekomstige groene ambassadeurs en dus meer dan welkom. Verder gaan we in de toekomst ook meer echte kindactiviteiten zoals knutseldagen invullen. Maar je kan natuurlijk ook eens kijken wat de regionale JNM afdeling – het jonger broertje van Natuurpunt – zoal voor kinderen en jongeren organiseert. Ambiance voldoende.