Vrijwilligers in onze afdeling hebben een nieuwe werkgroep gestart!  Wil je nog aansluiten bij deze werkgroep of wil je activiteiten en nieuwsberichten binnen onze werkgroep volgen? Stuur dan je gegevens door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij proberen elke vlindermaand enkele activiteiten voor het publiek te organiseren. Bekijk hiervoor de kalender! 

Doelsoorten

Bont Dikkopje

Aanwezig in het Hoogbos (overkant Kesselse heide). Een soort die zich kan uitbreiden richting het Goor. Het Groentje heeft hier mogelijk nog een kleine populatie.

Iepenpage

In het jaar 2013 gevonden langs de ring in Lier, op verschillende plaatsen.

Poelruitspanner

Poelruitplanten worden in 2014, samen met de Plantenwerkgroep, in kaart gebracht. In juli kan gezocht worden naar rupsen van de Poelruitspanner. Dit om de populatiegrootte in te schatten en om de ecologie in de regio beter te begrijpen.

Inventarisaties

Dagvlinders

Met vlinderroutes tracht men dagvlinders in de regio op te volgen. Deze trajecten worden met behulp van Google maps aangemaakt. 

Trajecten/Vlinderroutes:

$1-          Nierlendestraat te Broechem

$1-          Anderstad te Lier

$1-          Hoogbos/Het Goor te Nijlen

$1-          Viersels Gebroekt te Zandhoven

$1-          Jutse Plassen te Koningshooikt

Uiteraard kan iedereen deze routes aflopen. Gewoon alles correct invoeren via waarnemingen.be. 

Nachtvlinders

De Kleine Netevallei is uniek in Vlaanderen door het voorkomen van enkele zeer zeldzame soorten die gebonden zijn aan moerassen. Moerasnachtvlinders dus!

Het Viersels Gebroekt is al redelijk goed geïnventariseerd. Tocht vraagt Natuurpunt om vooral te inventariseren in het Viersels Gebroekt. Zij willen dit jaar het effect onderzoeken van de beverdam die voor heel wat wateroverlast zorgde gedurende meer dan één jaar. Maarten Jacobs wil bij een volgende vergadering zijn gedacht geven van dit ‘beverprobleem’.

Andere gebieden in de Kleine Netevallei: Treydbeemd, Steenbeemden, jachthaven Emblem,..

Andere gebieden in de regio: Anderstad, Brede Zeyp, Het Goor,…

Het Goor dat pas werd aangekocht door Natuurpunt, heeft nog maar een zeer kleine soortenlijst. Hier is nog werk aan de winkel dus hier kunnen zeker eens wat inventarisaties gedaan worden.

$      Nachtvlinders worden gevangen met vallen van het type ‘Jacobs’

$1-          Vanaf zonsondergang

$1-          Heel de nacht of tot 13:30

 

Maandelijkse tuinvlindertelling

Wie een tuin heeft kan deelnemen aan deze telling.

Zie: http://www.vlindermee.be/inloggen.aspx?returnurl=waarnemingen.aspx

Waarnemingen.be

Wie nog geen account heeft à aanmaken