Tolle E., 2016.  AnkhHermes, Utrecht, 222 blz., ISBN 978 90 20212 72 3, € 20.

Eckhart Tolle is geen ziener maar toch weet hij de problematiek waar we mee worstelen haarfijn te ontleden. Een nieuwe aarde is dan ook een geweldige inspiratiebron voor alle initiatiefnemers.

Wat loopt er mis? Elk van ons leeft in een bel waarbij het ego voorop gesteld wordt. Om dat ego te bevestigen heeft het macht nodig, maar ondervindt het ook graag tegenstand en gaan we conflicten niet uit de weg. Integendeel, we zoeken ze op. Uiteindelijk zijn we in onze westerse samenleving vooral bezig met vorm en minder met 'het zijn'. In goed ondernemerschap zijn echter alle aspecten van belang. Om een weg te bieden binnen spiritueel ondernemen biedt dit boek fantastische aanknopingspunten. Er wordt in dit boek namelijk op een zeer duidelijke manier uitgelegd dat wij niet onze gedachten gebruiken, maar dat wij door onze gedachten gebruikt worden.

Eckhart Tolle legt uit hoe we dit kunnen omdraaien en baas kunnen worden van onze gedachten… en daarmee over ons geluk. De auteur onderwerpt ons aan een interne bevraging waarbij we onszelf naakt voor de spiegel terugvinden. We ontdekken wie we echt zijn en kunnen vervolgens onder het denken wegzakken en erbovenuit stijgen. We verliezen onszelf om onszelf te ontdekken. Op dat moment kunnen we beginnen bouwen aan een nieuwe wereld. Het is een aparte aanpak, gesteund op spiritualiteit maar het is het overwegen waard.

Walter Belis