Gedurende een aantal jaren al organiseert Kern Zandhoven voor de Zandhovense schoolkinderen een dag rond educatief natuurbeheer. Educatief natuurbeheer is uniek in de Provincie Antwerpen en gaat als volgt:
vrijwilligers van Natuurpunt komen in de klas uitleg geven waarom het nodig is dat de natuur beheerd wordt en hoe dit gedaan wordt. Enkele weken later gaan de leerlingen dan zelf aan de slag in een nabijgelegen natuurgebied, waar ze een namiddag mee beheerswerken uitvoeren om de natuur een opknapbeurt te geven. Een "sportieve" maar leerrijke ervaring!Om de dorst te lessen worden de harde werkers beloond met zelfgemaakte paardebloemlimonade en lekkere zelfgemaakte speculaas.
Tussen het werken door is er uiteraard steeds tijd om op ontdekking te gaan in de natuur.

In het verleden betrof het meestal leerlingen van leefschool 't Zandhofje en als gebied wordt dan een prachtig graslandje in de Willeboorden uitgekozen, ook wel Binnenbos genoemd, dat we mogen beheren van de gemeente. Dit grasland is trouwens vorig jaar uitgeroepen tot mooiste plekje van Zandhoven door Natuurpunt, Pasar en de gemeente.

Het grasland is momenteel verruigd maar dankzij het maaien mogen we de komende jaren een bloemenzee verwachten. De bedoeling is vanaf volgend schooljaar alle scholen van Zandhoven de kans te bieden om deel te nemen aan dit schitterende en unieke project.

Contactpersoon Kristien Menten

 

hooien01

Foto Gerda Cabus

willeboordewei

Foto Peter Tibax