Algemene gegevens

Het Sneeuwklokjesreservaat, 2 ha groot, bevindt zich te Lier, aan de rechteroever van de Itterbeek, tussen de Wolfslei en Heistraat op de grens met Duffel.

Het gebied vind je terug op de NGI kaart 16 5/6, schaal 1/20.000. 

sneeuwklokjesreservaat

                                                                   Foto Leo Vaes

 

Landschap en historiek

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van het Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is vermoedelijk Zuid-oost tot Zuid-Europa. De plant kwam in de Middeleeuwen naar onze streken waar hij als cultuurplant werd aangeplant. Via de mooi meanderende Itterbeek, die vroeger regelmatig overstroomde, kwamen bolletjes van Sneeuwklokjes aangespoeld in de brede winterbedding van het huidige reservaat, waar ze zich spontaan vermeerderden in de stikstofrijke grond.

Nu staan er duizenden, zodat je van een echt wit bloementapijt kunt spreken.

Jaarlijks maakt onze afdeling een familiale wandeling naar dit uniek plekje in Vlaanderen. Het is de eerste voorjaarswandeling die nog steeds één van de meest populaire uitstappen blijft. Mét nadien lekker bio-pannenkoeken smullen in het Piepenholleke!

 

Fauna en flora

Het Sneeuwklokje is uiteraard dé plant van dit natuurgebied, maar ook Speenkruid, Klein-en Groot hoefblad zijn bloemen die, na het Sneeuwklokje, de lente kleurrijk inluiden. Winterkoning, Roodborst en, in de zomer, Nachtegaal hebben hier hun vaste stek. De poel is een goede voortplantingsplaats voor salamanders, padden, en kikkers. De Steenuil vindt in de knotwilgen, -eiken en essen elk jaar geschikte broedplaatsen.

 

Beheer

In de eerste plaats wordt er jaarlijks gemaaid om brandnetels en bramen terug te dringen en aldus te voorkomen dat het Sneeuwklokje wordt verdrongen. Jaarlijks wordt een aantal knotbomen gesnoeid.

De halfverlandde amfibieënpoel werd in 2008 uitgediept.

 

Toegankelijkheid

Het Sneeuwklokjesreservaat is in principe enkel te bezoeken tijdens de jaarlijkse geleide wandeling en met beheerswerken. Extra wandelingen enkel op aanvraag.

 

Contactpersoon

Luc Cuvelier

 

Klik hier voor begeleide wandelingen.