Algemene gegevens

De Jutse Plassen, de naam voor het retentiebekken, bevindt zich in Koningshooikt langsheen de Itterbeek, naast de Putsesteenweg, op de grens met Putte. De Dienst Waterbeleid van de Provincie Antwerpen bouwde het reservoir om piekafvoer van water uit de Itterbeek op te vangen. Het bekken kan 60.000 m³ water bergen en aldus woonkernen nabij de Itterbeek van overstroming vrijwaren.

Het gebied is 11,3 ha groot. In samenwerking met de Provincie Antwerpen draagt Natuurpunt afdeling De Wielewaal zorg voor het beheer van de natuur. Het gebied vind je terug op de NGI kaart 24 1/2, schaal 1/20.000.

jutseplassen

                                                         Foto Leo Vaes

Landschap en historiek

Ten tijde van Ferraris (1775) lagen aan de Itterbeek bosfragmenten, verbonden met houtkanten. Waar nu het opvangreservoir is, waren tot 2005 weiden en vruchtbare landbouwgronden. Het bos vlak achter het retentiebekken staat er reeds minstens 70 jaar. Dramatische overstromingen in 1998 hebben ertoe geleid om hier een water-bufferzone aan te leggen dat in 2006 officiëel werd ingehuldigd. De Itterbeek die bij hevige en langdurige regenval massa’s water vervoert, ontspringt aan de Beerzelberg, met 51,6m het hoogste natuurlijke punt van de Provincie Antwerpen. Met de aanleg van dit rententiebekken creëerde De Provincie Antwerpen niet enkel een definitieve oplossing voor wateroverlast, maar ook een prachtig stuk natuur voor omwonenden, wandelaars en joggers. Naast het bekken werd ook een apart deel aangelegd voor amfibieën en libellen.

 

Fauna en flora

Enerzijds is er het eigenlijke bekken, met honderden, soms duizenden watervogels die hier rust en voedsel vinden. Op en aan het water is er steeds uitbundig leven van eenden, meeuwen en waadvogels. Misschien merk je een blauwe flits die voorbijschiet en verraadt dat de Ijsvogel hier ook zijn vaste stek heeft. Het bos bestaat hoofdzakelijk uit Canadapopulier, Els, Olm, Hazelaar, Boswilg en Es.

Op de open plekken verschijnen in de lente duizenden voorjaarsbloeiers, zoals Bosanemoon, Slanke sleutelbloem, Slanke sleutelbloem en Muskuskruid.

Aan de buitenzijde van de wandelweg werden hagen aangeplant.

ijsvogel

Foto Rollin Verlinde

 

Beheer

In en rond het water worden plekken wilgenopslag verwijderd, om daar het riet meer kans te geven om zich te ontwikkelen. Het eiland met vertikale wand is bedoeld om Oeverzwaluw (en Ijsvogel) meer broedkansen te bieden. In het bos werd in 2008 de buitenste circel van 180 Canadapopulieren verwijderd. Het zijn bomen van vreemde herkomst die de inheemse bomen en planten verdringen.Op termijn zullen de populieren plaats maken voor inheemse soorten. Om de vijf jaar worden van de Olmen (synoniem Iepen) “hakhoutstoven” gemaakt. Dit betekent dat ze op 50cm boven de grond afgezaagd worden, waarna ze terug gezond uitschieten. Oude Olmen zijn vatbaar voor de olmenziekte, een schimmel die door een kever wordt overgebracht en hele olmenpopulaties kan uitroeien.

 

Toegankelijkheid

Vanuit Lier geraak je er met de Lijn. Neem bus 570 Lier - Berlaar Heikant, halte Sander De Vosstraat, juist voor Putsebaan. Met de fiets kom je er ook na 6 kilometer trappen vanuit het centrum van Lier.

Kom je met de auto kun je gebruik maken van de parking voor een tiental wagens aan de Jutse Plassen.

Genietend van het altijd aanwezige leven op het water en in het riet kun je een mooie wandeling rondom maken, die 1,7 km lang is. De rondwandeling is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Aangelijnd mag je trouwe viervoeter mee. Aansluitend kan je één van de twee nostalgische Trage-wegen paden bewandelen die je langs de mooiste plekjes van Koningshooikt brengen: het Jutse Plassen pad (6 km) en het Stombaarshoekpad (6,5 km). De Trage-wegen –wandelbrochure kun je bekomen op de dienst Toerisme Lier.

Klik hier voor begeleide wandelingen.