De natuurgebieden die stroomafwaarts liggen van de samenvloeiïng van de Grote en Kleine Nete worden door Natuurpunt samengebracht onder de noemer Beneden Nete. Onze afdeling beheert hier enkele interessante natuurpareltjes: het erkende natuurreservaat "Anderstad" (tussen de Nete en het Netekanaal) en het "Sneeuwklokjesreservaat" ( langs de middenloop van de meanderende Itterbeek). Hoewel het retentiebekken “De Jutse Plassen” in Koningshooikt niet in de onmiddellijke omgeving ligt van de Netevallei, wordt het gebied ook bij de Beneden Nete ondergebracht omdat dit grenst aan de loop van de Itterbeek. De Jutse Plassen wordt door Natuurpunt beheerd in samenwerking met de Provincie Antwerpen.

Even voordat het Netekanaal eindigt, liggen langs beide zijden van de Nete enkele halfnatuurlijke vijvers. Ze vormen een ideale rustplaats voor talrijke trekvogels op hun jaarlijkse route naar het zuiden. In de bermen vind je in het voorjaar de heldergele bloempjes van het Klein hoefblad, terwijl het Sneeuwklokjesreservaat bedekt is met een tapijt van maagdelijk witte Sneeuwklokjes. Even later zullen duizenden bosanemonen de lente aankondigen tussen de geknotte Iepen in De Jutse Plassen.

Zowel naar als rond Anderstad en de Jutse Plassen zijn duidelijk bewegwijzerde wandelingen uitgewerkt die je ten volle laten genieten van de natuur van het Beneden Netegebied.