Opgepast voor Teken!

In de zomer is het heerlijk wandelen in het bos. Maar hier schuilt helaas toch ook enig gevaar. Het is dezer dagen niet zozeer de boze wolf, maar een veel kleiner beestje, namelijk de teek. Deze kan besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, en deze kan bij een tekenbeet worden overgedragen op de mens.

tick
teek

Teken wachten meestal op hun slachtoffer - zowel dieren als mensen - in het lage struikgewas. Je loopt dus het risico om door een teek gebeten te worden wanneer je je in bossen of weiden bevindt, maar ook wanneer u zich door laag struikgewas verplaatst (varens, struiken...).

Wie door een teek gebeten wordt, krijgt uiteraard niet sowieso de ziekte van Lyme. Alleen de teken die drager zijn van de bacterie - zowat 20% van alle teken - kunnen de bacterie overbrengen. Het risico verschilt naargelang de streek: het risico is zeer laag aan de Belgische kust, maar wordt steeds groter naarmate men zich naar het oosten verplaatst.

Voor de Kempen kan je ook beroep doen op tekenradar.nl. Op de site van R.I.V.M. (Nederlandse Rijksoverheid) vind je een actuele kaart met percentages van besmette teken. Je kan zelf oordelen hoe het zit aan de grens... De links naar deze websites vind je onderaan dit artikel.

Maar we moeten ook niet panikeren en zeker je wandelplezier hiervoor niet staken: als je volgende regels in acht neemt, is het risico zeer beperkt.