chaletEr moest een chalet afgebroken worden in het Viersels Gebroekt.  Op twee dagen en een half zou de klus geklaard zijn.  Vlak voor de paasvakantie beginnen we eraan.  We dat zijn: Staf en Sonja, Hugo en Nicole, Marc en Gerda en 5 stoere knapen van het Sint-Rita college in Kontich.  Het is niet echt warm … maar toch zijn de weergoden ons goed gezind.  De dagen voor de afbraakwerkzaamheden is het nat, heel nat.  De dagen dat we werken is het droog!

 

De jongens zijn supergemotiveerd en willen al direct de schouw afbreken. Gelukkig is Staf er om hen op andere gedachten te brengen.  De schouw dat is het laatste.  Eerst sleuren we alle rommel buiten: bedden, ijskast, kastjes, glas, ….. Dat is al één container vol.  Dan begint het echte werk.  De gemeente Zandhoven zorgt voor een container  voor houtafval en voor steenafval.  Het overige afbraakmateriaal wordt mooi op verschillende stapels gesorteerd.

 

De voorgevel gaat eruit.  Kleine diertjes hebben hun intrek genomen in de chalet.  Aan een van de balken zit een gigantische mierennest.  Spijtig … maar ze zijn hun woonst kwijt.

Ongelooflijk uit hoeveel materiaal zo'n relatief kleine chalet bestaat.  Gelukkig is er een grote container voor het afvalhout.  En zelfs dat is niet voldoende!  De kruiwagens afvalhout die we verslepen, zijn niet te tellen.  Piepschuim steken we in grote zakken.  Als laatste gaat de schouw tegen de vlakte.  Dat betekent steenpuin ruimen en het grondvlak opruimen.  Zwaar werk.  Maar daar blijft het niet bij.  Ook in de vroegere tuin moeten er stenen geruimd worden.  Natuurstenen, kasseien, terrastegels,  onvoorstelbaar het aantal stenen dat er in de grond steekt.  Terras op terras op terras hebben de eigenaars gelegd.  De stenen bleven maar komen.  En wij die dachten dat we de container voor steenafval niet zouden kunnen vullen.  Niets bleek minder waar.  Ook betonnen palen steken in de grond voor versteviging van het zoveelste terras.  Gelukkig kunnen we rekenen op het jonge geweld om deze zwaar klus te klaren.

 

eindresultaat

Kristine komt de eerste dag de hongerigen spijzen met een lekker soepje.  's Anderendaags is het Nicole die voor een warme en smaakvolle soep zorgt.  Plezant om samen even te genieten van een verdiende lunchpauze!  Met goede vrijdag rond 2 uur in de namiddag leggen we er de blok op.  Het was zwaar.  Maar als we naar het resultaat kijken, voelen we voldoening om het extra stukje natuur meer.  En ja, de hemelsluizen heeft men de dag erna terug opengezet.

Natuurpunt zet zich in voor het behoud van mooie stukjes natuur. Naast het veiligstellen van deze natuurgebieden, moet er ook in gewerkt worden. Voor de grote werken krijgen we hulp van de terreinploegen van Natuurpunt. Maar heel wat zaken gebeuren door onze eigen leden. Hiervoor kunnen we altijd wel helpende handen gebruiken.

Waarmee zou je ons eventueel kunnen helpen?

  • Maaien met bosmaaier of zeis
  • Verwijderen van jonge boomopslag (vooral uitheemse soorten)
  • Onderhoud van wandelpaden
  • Afvoeren van afgemaaid of geplagd materiaal
  • Knotten van wilgen

Wij voorzien steeds het nodige materiaal. De data van de werkzaamheden worden gepland door de verschillende beheerteams. Deze vind je hier op de website en in de Karekiet. Voor werken in onze natuurgebieden ben je uiteraard verzekerd tegen ongevallen.

Ben je geïnteresseerd? Contacteer dan gauw Marc Vermylen of geef hier je coördinaten door!