Workshop Grote Netedag 21 mei in de Blauwe Bessenkwekerij Bogaertse heide te Kessel

Door Alice Maes

Limonades en drankjes

Opmerking ivm het gebruik van suiker:
De recepten kunnen aangepast worden: minder suiker of gebruik van andere ongeraffineerde suikers zoals agavesiroop, kokosbloemsuiker, granensiropen (gerstemout-, tarwemout- maïsmout- en rijstsiroop), honing, diksappen (in de donkere limonades). Enkel wanneer je de vlierbloesemsiroop maanden wil bewaren in glazen flessen dien je de hoeveelheid van 500 gram suiker op een 1 liter vlierbloesemwater te respecteren. Anders gaat je siroop gisten.  Je kan de siroop ook invriezen, in dat geval bewaart deze met minder suiker. Wanneer je de vlierbloesemlimonade binnen de week consumeert, kan je aan het spuitwater/vlierbloesemmengsel een beetje agave, honing of rijstsiroop toevoegen  

Proeven en experimenteren  is de boodschap: meer of minder citroen/kruiden/suiker/water …


Citroenmelisselimonade

Ingrediënten

Een bosje citroenmelisse en een bosje citroenverbena (of een grote bos citroenmelisse wanneer je geen citroenverbena hebt) ~ 4 grote citroenen ~ 100 gr suiker ~ 2 l water

Bereiding

Schil de citroenen en doe ze in een pot. Voeg hierbij de suiker en ong 1,5l  kokend water. Laat hierin 3/4 van de citroenmelisse trekken tot het water is afgekoeld.  Pers de citroenen uit en voeg het sap bij het afgekoelde mengsel.  Voeg er de rest van het koude water bij en laat het mengsel 12u in de koelkast staan. Doe er de citroenmelisse net voor het serveren uit en vervang ze door verse takjes, een schijfje citroen en wat ijsblokjes.


Brandenetel icetea

Ingrediënten

  • 1l water ~½ citroen~ 2 soeplepels gedroogde brandnetel ~1 soeplepel bloemenhoning~
      1 cm gember

Bereiding

Water koken, over ingrediënten gieten, laten afkoelen en zeven.


Rozenbottellimonade

Ingrediënten

2 eetlepels rozenbottel (gedroogd) ~ 2 eetlepels hibiscus (gedroogd) ~ 1 liter appelsap ~ 500ml water~ enkele rozenblaadjes.

Bereiding

Breng de rozenbottel en hibiscus samen met het water aan de kook en laat het gedurende 10 minuten afgedekt doorkoken.  Zeef het mengsel en laat het afkoelen.  Voeg er het appelsap aan toe en serveer de drank koel met enkele rozenblaadjes.


Vlierbloesemlimonade

Vlierbloesemsiroop

In glazen pot vlierbloesem schermen (niet gewassen) in lagen van ong 3cm leggen. Tussen de lagen leggen we schijfjes onbespoten citroen en we eindigen met een laag citroenschijven.

Alles overgieten met koud water en 24u laten trekken op een warme plaats maar niet in de zon.

Na 24u vocht uitzeven door een neteldoek

We nemen per liter 500gr suiker en brengen alles zachtjes aan de kook. Enkele minuten doorkoken en heet in propere bokalen of flessen met een metalen schroefdeksel gieten. Onmiddellijk afsluiten en wegzetten.

Deze siroop kan je mengen in spuitwater, thee, je kan dit ook op pannenkoeken doen.


Roze muntdrank

Ingrediënten

600 ml water ~4 takjes munt ~125g zwarte bessen ~ een eetlepel suiker ~ ijsblokjes

Bereiding

Breng het water aan de kook en los hierin de suiker op. Voeg er de munt en de zwarte bessen aan toe. Plet de bessen licht met een vork. Laat het mengsel afkoelen. Serveer de gekoelde drank met ijsblokjes.

Versiering: ijsblokjes met bloemen

IJsblokjes met bloemen geven een extra toets aan je limonades en punches. Ze worden als volgt bereid

  • Vul een ijsblokhouder voor de helft met water
  • Leg er een bloempje in
  • Laat de ijsblokhouder invriezen
  • Vul daarna verder met water en vries alles terug in

Bloemen die hiervoor geschikt zijn: rozen, viooltjes,  madeliefjes, lavendel, kruidenbloempjes (marjolein, tijm, munt, roomse kervel…,)

 

Hartige hapjes

Wilde Kruidenkaas

Ingredïenten

 look zonder look ~ weegbree  ~duizendblad   ~ bieslookbloemen ~bieslook ~ rozemarijnbloemen

Bereiding

  • Onder de romige kaas 1 EL olijfolie, en p&z roeren
  • Verse kruiden naar keuze en beschikbaarheid , fijn snipperen en onder de kaas roeren.
  • toastjes beleggen met de kaas; eventueel afwerken met de bloemetjes van verse kruiden

Brandnetelpaté

Ingrediënten

2-3 koppen brandneteltoppen ~  1 kop pijnboompitten  ~1 kop cashewnoten ~ een beetje zout

4-5 zongedroogde tomaten  ~ 1 teentje knoflook ~ naar smaak wat olijfolie,  peper

Bereiding

Enkel de topjes van de brandnetel plukken en  kort blancheren
Maal alle ingrediënten met de staafmixer of blender tot een smeuïge paté.


Rozemarijn-kaaskoekjes

Ingrediënten

50g boter ~150g havermout ~ 150g geraspte kaas ~ 1 losgeklopt ei ~ 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn ~ 1 snuifje cayennepeper ~ zout (facultatief)
Bereiding
Smelt de boter. Doe de overige ingrediënten in een kom en vermeng ze met de gesmolten boter.
Druk het mengsel in een beboterde vierkante vorm en bak ong een 30 minuten in een oven van 180°.  Snijd de koekjes in vierkantjes

Desserten


Citroenmelissecake

Ingrediënten

2 eetlepels fijngehakte citroenmelisse, 2 eetlepels fijngehakte citroentijm of citroenverbena (of 4 eetlepels citroenmelisse) ~175ml rijstmelk ~  225g zelfrijzende bloem ~ snuifje zout ~ 100g boter ~100g rietsuiker ~ 2 eieren ~ 1 eetlepel  geraspte citroenschil

Voor het citroenglazuur :3 eetlepels citroensap, 125g poedersuiker.

Bereiding

Beboter een cakevorm en verwarm de oven tot 165 °C.

Verhit de melk met de kruiden en laat deze trekken tot de melk weer is afgekoeld; zeef de kruiden uit de melk (je mag ook een deel kruiden in de cake mengen)  Meng in een kom de bloem met het zout. Roer in een andere kom de boter schuimig met de suiker. Klop tot de massa goed luchtig is. Voeg dan één voor één de eieren toe en de geraspte citroenschil. Meng er dan om en om wat bloemmengsel en wat kruidmelk bij en roer tot alles egaal is. Giet het beslag in het cakeblik en bak gedurende 50 min of tot een ingestoken breinaald er droog uitkomt in een oven van 170 °

Zet de cake op een dienbord en giet er het citroenglazuur over en laat afkoelen.

Versier met enkele takjes citroenmelisse.


Brandnetelcake

Ingrediënten

70 g fijngehakte verse brandneteltopjes  ~ 65 g rozijnen ~  180g speltmeel ~ snuifje zout ~ 8 g bakpoeder ~   130g boter ~100g rietsuiker ~ 2 eieren ~ 2 eetlepel  geraspte sinaasappelschil of gekonfijte sinaasappel

Bereiding

Boter met suiker en eieren tot een romige massa kloppen. In een andere kom alle droge ingrediënten en de fijngehakte brandeneteltopjes mengen en onder de romige massa mengen.

Gedurende 40 minuten bakken in oven van 180°C.